Ce este detartrajul dentar avantaje si costuri

ce este detartrajul

Din  cauze multiple precum  igiena orala precarea, placa dentară se poate transforma într-un depozit aderent pe dinţi numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene. Produsul final este un sediment mineral asemanator pietrei Ponce. Acest mediu astfel format este gazda perfecta a milioane de microorganisme.

Tartrul dentar este localizat în zonele în care periajul dentar este mai dificil sau imposibil ( ultimele masele, lucrarile dentare,  dinţii ce nu sunt folosiţi in masticaţie, in zonele  aparatului dentar).

Tartrul dentar poate fi situat deasupra gingiei. La început are o culoare alb-galbuie, apoi devine maroniu din cauza pigmentilor alimentari sau nicotinei. Exista insă si tartru situat subgingival,  care este mai greu vizibil. Tartrul este unul din cei mai periculosi inamici ai gingiei, dar el poate fi usor indepartat prin detartraj.

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar este o procedura stomatologica consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti. Depozitele aspre de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizând acumularea si proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Detartrajul se  realizeaza cu instrumente acţionate manual cu care se detasează tartrul de pe dinti si/sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente folosesc vibratiile foarte fine pentru îndepartarea tartrul de pe dinti. Acest procedeu poate duce la incalzirea dintelui din cauza vibratiilor si de aceea se foloseste un jet de apa pentru prevenirea acestui fenomen. Pe langa detartrajul cu ultrasunete se mai realizeaza si un detartraj manual in zonele subgingivale, dupa care se  finiseaza suprafetele dentare prin periaj profesional.

Detartrajul ultrasonic nu se recomanda persoanelor care sufera de afecţiuni respiratorii (ast, emfizem pulmonar, fibroza chistica) sau copiilor. Asadar daca stiti ca suferiti de o astfel de afectiune informati doctorul stomatolog inaintea oricarei interventii. Pentru rezultate optime pe termen lung si pentru o dantura sanatoasa si estetica Grin Dental Smile recomanda ca procedura de detartraj sa se realizeze odata la 5-6 luni. In cazul fumatorilor perioada scade la 3 luni. Dincolo de beneficiile medicale evidente detar trajul are si rolul de a da danturii un aspect ingrijit si sanatos.

Atentie detartrajul dentar nu inlocuieste periajul zilnic si igiena orala!

In ceea ce priveste costurile unui astfel de tratament gasiti in sectiunea noastra de preturi preturile detartrajului sau ne puteti contacta pentru o consultatie standard gratuit.

Share: