Cariile dentare – evaluarea riscurilor

Cariile dentare – evaluarea riscurilor

Cariile dentare sunt una din afectiunile cel mai larg raspandite, dar medicina stomatologica moderna a facut pasi importanti in lupta cu cariile. Bazandu-se pe ani de cercetare stiintifica si studii clinice, doctorii stomatologi fac acum pasi spre un nou tip de abordare a cariilor dentare. Noua atitudine se refera la un tratament mult mai personalizat in defavoarea atitudinii „un singur remediu pentru toti”.

Metoda anterioara de tratare a cariilor – “foraj si umplere” nu schimba conditiile ce duc la aparitia bolii iar riscul pentru aparitia unor noi infectii ramane. Printr-o evaluare atenta a gradului de risc si implementarea unor solutii presonalizate de prevenire, doctorii stomatologi au o atitudine mult mai inclinata spre fiecare pacient.

Cariile dentare — Un proces dinamic al bolilor infectioase

Gura este un ecosistem — organismele vii interacționează în mod continuu cu orice alt element din mediul lor. Dintii sunt compusi dintr-un invelis exterior din smalt , o structură cristalină puternic mineralizată compusă în principal de calciu și fosfat.Ei sunt, de asemenea, scaldati intr-un lichid remarcabil – saliva,care joaca un rol esential in mentinerea unui mediu neutru sau a echilibrului dintre acizi si baze in gura.

Aciditatea este masurata de scara pH, care variaza de la 1 – 14. O valoare a pH-ului de 1 reprezinta un mediu extrem de acid in timp ce , o valoare a pH-ului de 14 este extrem de bazica. In general pH-ul din gura este  7 — neutru.

Bacterii producătoare de acid specific (acidogene) se ataseaza de placa dentară, biofilmul lipicios albicioasă care colectează și se formează pe dinți.Cand mancati zaharuri sau carbohidrati,aceste bacterii descopun zaharurile si produc acizi ca produs secundar,ceea ce face ca mediul din gura sa devina acid. La un  pH de 5,5 , mineralele de sub smaltul dintilor incep sa se dizolve sau  se „de-mineralizeaza”. In timpul acestui proces, o cantitate mai mare de  calciu si fosfor paraseste suprafata dintelui decat cantitatea ce  intra — acesta este primul pas in aparitia cariilor. Si pentru că stratul de sub smaltul dintelui si rădăcinile dinților sunt realizate din dentina, care este mai moale decat smalțul, acestea sunt mult mai susceptibile sa se degradeze.De exemplu, radacinile unui dinte expus se vor demineraliza mai reprede si mai usor chiar si la un mediu usor acide cu un  pH  de 6.2 – 6.8, ceea ce e aproape de o  saliva neutra.

De ce EU? Personalizarea evaluarii riscurilor

Având în vedere obiceiuri similare, am puteasa ne întrebam de ce unii oameni au carii și alții nu? Dr. John Featherstone, un cercetator eminent, a introdus in 2002 conceptul de Echilibrul Cariilor(Caries Balance) , in care demnonstra ca cariile si sanatatea dentara sunt rezultatul unui echilibru delicat dintre  patologie (cauzele bolii) si factorii de protectie. Fiecare persoana are propriul echilibru unic ce se schimba in mod constant. Provocarea este sa se identifice  ceea ce este in afara acestui echilibru si cum influenteaza acest lucru sanatatea si protectia.

Evaluarea riscului cariei poate fi comparată cu cea pentru  bolile cardiovasculare, boala in care un medic trece in revista, istoricul sănătății, masoara tensiunea arterială, monitorizeaza inima, și oferă un plan de tratament individualizat pentru a reduce sau  a gestiona riscul. Daca tensiunea arteriala este mare nu indică faptul că ati avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau ca, cu siguranta, se va intampla intr-o zi. Cu toate acestea, aceasta  înseamnă că vă aflați la un risc mai mare și ar fi înțelept să ia măsuri preventive.

Noile instrumente

Acest proces este exact ceea ce facem în stomatologie astăzi cu Managementul Cariilor prin evaluarea riscurilor (CAMBRA), o noua abordare. Stomatologia modernă poate evalua acum factori de risc pentru carii dentare și de a le folosi pentru a face recomandări preventive. Nu toată lumea are același nivel de risc pentru dezvoltarea cariilor dentare, iar ceea ce face si mai complicata  evaluarea este faptul că riscul este dinamic .

Prevenirea include determinarea atât a factorilor patogeni  cat și a celor de protecție – ambele părți ale echilibrului, și factorii care inclina balanta. Unii dintre acestia includ Indicatori Bolii si  Factori de Risk care duc la dezechilibru și  Factorii de Protecție care reechilibreaza  sănătatea. Aceste entități sunt măsurabile și cuantificabile, dar, mai important, ele pot fi modificate pentru a duce la prevenirea bolilor previzibile.

Determinarea exactă a riscului este în mare măsură, ajutată atunci când medicul stomatolog utilizează un formular de evaluare a riscului cariilor pentru a vă pune întrebări specifice, validate științific pentru a ajuta la identificarea dezechilibrelor. Dentistul poate utiliza două tipuri de formulare, unul pentru copii cu vârste cuprinse între 0-5 și cealaltă pentru toată lumea (inclusiv adulți) cu vârsta de peste 6 ani.

Semnele bolii

Indicatori de boală functioneaza prin a vă arată ce se poate întâmpla pe baza a  ceea ce sa întâmplat deja. Identificare a acestora include utilizarea unor instrumente mai sofisticate de stomatologie moderne pentru diagnosticarea precoce a cariilor. Acestia includ:

 • Carii vizibile (cavitati) care sunt vizibile în dinți – variind de  la detecția foarte timpurie a cariilor  de marimi microscopice  utilizând, de exemplu, tehnologia laser, pana la  cariile care sunt vizibile cu ochiul liber.
 • X-ray pictures arata cariile precoce ce sunt vizibile utilizand tehnologia cu raze X
 • Leziunile de tip pete albe sunt primul semn de degradare în zonele de contact ale dinților adiacenți, acestea sunt adesea reversibile prin tratarea cu fluoruri.
 • Cariile din ultimii 3 ani — orice carii anterioare maresc riscul de aparitii al unor carii noi.

Factorii de risc

Factorii de risc sunt cei asociati cu un risc crescut de boala sau infectie. Acestia pot avea legatura cu boala, dar nu neaparat o si determina. Acestia sunt:

 • Placa vizibila . Dacă mediul din gura ta este acid, placa ta (biofilm) este în mod special predispuse să conțină bacterii ce produc substante acide (acidogene).
 • Fluxul de salivă inadecvată duce la gură uscată sau în cazul în care capacitatea de saliva de a neutraliza acidul este diminuat, protecția împotriva cariilor este grav compromisă.
 • Multe medicamente pot provoca uscarea gurii și, în plus, bolile care rezultă din lipsa de  salivă duc la capacitate diminuată de a neutraliza acidul. Atât crește semnificativ riscul de degradare

 • Gustarile frecvente, dulciurile, carbohidrati, si mancarurile acide contribuie la producerea de baterii”rele” .
 • Aparatele: aparate ortodontice au tendința de a limita fluxul de salivă peste dinții care cauzează stagnarea și promovarea plăcii bacteriene (biofilm).
 • „Gropi și fisuri” adanci – forma dintilor este diferita de la o persoana la alta; bagajul genetic al fiecaruia determina cat de adanci sunt santurile si gropile de pe suprafata dintilor. Cu cat sunt mai adanci cu atat probabilitatea de a pastra bacterii este mai mare.

 • Mancarea sau bautura cu aciditate mare nu cauzeaza doar cresterea bacteriilor din mediu acid, dar pot determina o eroziune  a smaltului dintilor.
 • Alte conditii, cum ar fi bulimia sau anorexia pot crea conditii de aciditate ridicata in gura cauzand astfel o eroziune severa a dintilor .

Share: